Магнітно-резонансна томографія являє собою неінвазійний метод діагностування, за якого використовуються потужні магніти та радіохвилі для створення найбільш детальних пошарових зображень органів, тканин і структур всередині тіла.

На відміну від рентгену чи комп’ютерної томографії, в МРТ не використовується іонізуюче випромінювання, що робить його набагато безпечнішим для пацієнтів, що вимагають особливо уважного ставлення. І, тим не менш, МРТ є діагностичною процедурою, доцільність якої може визначати тільки лікар.

Зрозуміло, що більш точне діагностування вимагає і більших ресурсів, таких, як час, грошові інвестиції та кваліфікаційні знання, проте якісне та вчасне діагностування – це основа швидкого одужання, а гарна ціна на МРТ від справжніх професіоналів – стане приємним бонусом на шляху до власного здоров’я.

Отже, що таке МРТ, і до чого бути готовим, якщо лікар Вам його призначив як метод діагностування – читайте в нашій статті.

Різниця між КТ і МРТ, або різні технології для різних задач

В основі досліджень методами комп’ютерної томографії та магнітно-резонансної томографії лежать абсолютно різні технології, які дозволяють вивчати патології різного характеру з ураженням різних структур тіла.

Так, наприклад, КТ, що використовує рентгенівські промені для створення зображень поперечного перерізу тіла, найкраще підходить для виявлення переломів кісток, проблем із легенями або внутрішньої кровотечі. В той час як МРТ, що використовує магніти та радіохвилі, ідеально підходить для зображення м’яких тканин, таких як мозок, м’язи та органи, даний метод забезпечує більш детальні зображення, але займає більше часу, ніж КТ.

Коли призначають МРТ

МРТ часто необхідна для діагностики або моніторингу станів, пов’язаних з м’якими тканинами, зокрема:

  • Розлади головного та спинного мозку (наприклад, пухлини, розсіяний склероз)
  • Травми суглобів і опорно-рухового апарату (наприклад, розрив зв’язок)
  • Захворювання серця та судин (наприклад, пороки серця)
  • Органи черевної порожнини та малого тазу (наприклад, печінка, нирки).

Говорячи про використання МРТ, не можна не сказати про випадки, коли МРТ є небажаним. Адже, не дивлячись на свою безпечність, через особливості даної технології, вона є небажаною при наявності:

  • Металевих імплантатів (наприклад, кардіостимуляторів, кохлеарних імплантів)
  • Металевих осколків в тілі
  • Важкої хвороби нирок
  • Клаустрофобії
  • Вагітності (стосується контрастного МРТ).

Що зробити перед МРТ

Впевніться, що на Вас немає металевих прикрас чи аксесуарів, також обов’язково повідомте персонал про наявність будь-яких пристроїв на Вашому тілі, або імплантатів. Одяг має бути зручним та вільним.

Якщо на Вас чекає МРТ з контрастом, то краще не їсти за декілька годин до проходження процедури, це саме стосується і напоїв. Контрастом називається речовина з вмістом гадолінію, що вводиться в кров перед дослідженням, і робить зображення більш яскравими, особливо, якщо треба дослідити такі аномалії, як пухлини, чи запалення.

Якщо тривале знаходження у замкненому просторі викликає у Вас занепокоєння, навіть не яскраво виражене, обов’язково повідомте про це техніка, адже Ваш стан може впливати на результати дослідження. Як рішення в цьому випадку Вам будуть надані безпечні заспокійливі засоби, або відкритий апарат МРТ.