Професійні аграрії знають, що сільськогосподарську техніку потрібно готувати до зимового зберігання. Її умовно кажучи, консервують, і це необхідно аби продовжити термін експлуатації машин. Щоб вони довше були справними, менше ламалися та відмінно виконували свої основні функції. Підготовка сільськогосподарської техніки до зими — це процес, який включає мінімум п’ять головних етапів та кілька додаткових.

Яку техніку потрібно готувати до зими?

Грамотної підготовки до зимування потребують всі види комбайнів, зернові сівалки, культиватори, прес-підбирачі, косарки, тобто вся та техніка, яка взимку не використовується.

Водночас трактори та причепи можна не консервувати, але вони повинні теж щорічно проходити технічний огляд. Далі детальніше поговоримо, як підготувати комбайн до зими та з яких кроків складається ця підготовка.

Етапи підготовки сільгосптехніки до зими

Консервація техніки — це повний її техогляд. Інколи, на великих підприємствах для цього є окремий спеціаліст, який оглядає машини, визначає які запчастини для комбайнів потрібно замінити, які витратні матеріали слід закупити. Якщо такого фахівця немає, огляд відбувається на СТО. Підготовка складається з наступних етапів:

  1. Очистка корпусу та коліс. Видаляють всі сліди забруднень в тому числі сліди від олій, пального і простої грязюки.
  2. Дезінфекція всіх вузлів, які є в механізмі.
  3. Повторне миття та повне просушування машин.
  4. Окремі елементи покривають спеціальними рідинами, які попереджують утворення корозії, захищають механізми від вологи, перепаду температур тощо.
  5. Заміна всіх витратних матеріалів (за необхідності).

Крім цього, підготовка до зими супроводжується ретельним оглядом двигуна, діагностикою шасі, при потребі заміною фільтрів та олій.

Де зберігають техніку в холодну пору року?

Сільськогосподарська техніка на зимовому зберіганні може перебувати у спеціальних ангарах, гаражах, боксах чи навіть під навісами. Є кілька додаткових рекомендацій стосовно її зберігання:

  • Заправте всі машини до повного баку, щоб на його стінках не утворювався конденсат;
  • повністю зарядіть акумулятор перш ніж його зняти;
  • періодично запускайте кондиціонер, в протилежному випадку на компресорі утворюватиметься конденсат і це згубно вплине на його роботу у майбутньому.

Чудово, якщо місце в котрому перебуває техніка, сухе і тепле. Якщо комбайни та інші типи машин зберігаються на відкритому просторі подбайте про навіс і тенти.