Вчитися грати на гітарі ніколи не пізно. Але до цього процесу треба підійти з відповідальністю. Від неї залежить ефективність зусиль, що будуть докладені вами. Однією з умов успішного навчання є правильний вибір інструменту. Для перших кроків гітариста ідеальною буде класична гітара. Далі ми розглянемо всі її особливості і доцільність саме цієї покупки. 

Важливі характеристики

Отже, є декілька чинників, з огляду на які новачкам рекомендовано купити класичну гітару. Найголовнішим серед них є її широкий діапазон. На ній встановлено шість струн, що дає змогу грати в низькому, середньому та високому регістрах. Через це інструмент є автономним, одним із небагатьох, які можна використовувати без акомпанементу. До таких ще належать фортепіано, акордеон (баян). Друга особливість класичної гітари – наявність струн не з металу, а з полімерних матеріалів, насамперед із нейлону. Завдяки їм досягається особливе звучання:

  • м’яке;
  • глибоке;
  • виразне.

Такі струни не залишають мозолів на пальцях лівої руки, які, своєю чергою, викликають болісні відчуття. Це значно полегшує заняття, робить їх приємнішими та ефективнішими. Також на звучання впливає матеріал, з якого виготовлений корпус, зокрема, верхня дека. Нейлонові струни і якісна деревина не лише сприяють формуванню оксамитового й чіткого звука, але й дозволяють регулювати динамічні відтінки п’єси під час гри.

Класична гітара найкращим чином дає можливості вивчити нотну грамоту. Адже є безліч п’єс, які перекладені спеціально для неї. Серед них твори І. С. Баха, Г. Генделя, Д. Скарлатті, П. І. Чайковського, Е. Віла-Лобоса та інших композиторів. Також у програмі професійних музикантів мають місце концертні етюди та твори, які були написані спеціально для класичної гітари і вже понад два сторіччя їх виконують у музичних школах, камерних салонах і на великих сценах. Серед їхніх авторів Фернандо Сор, Фердінандо Каруллі, Діонісіо Агуадо, Мауро Джуліані, Маттео Каркассі, Франциско Тарега.

Виконання складних творів, відповідно до задуму композитора, формує витримку, особисту дисципліну, музичну пам’ять, інтуїтивне відчуття п’єси і, звичайно, техніку. Навіть рік активних і сумлінних занять на класичній гітарі можуть перетворити новачка в справжнього віртуоза.

Широке застосування

Напевно, ви вже зрозуміли, що класична гітара є інструментом, який не варто розглядати в статусі «тренажера для початківців». На ній грає (або грали) чимало видатних музикантів, серед яких:

  • Андрес Сеговія;
  • Пако де Лусія;
  • Тоніно Бальярдо та увесь склад великого французького гурту Gipsy King;
  • Грег Кармайкл (Acoustic Alchemy).

Отже, класична гітара використовується як для сольного виконання академічних п’єс, так і для програшу мелодійних ходів у ансамблях. Вона є чудовим інструментом для акомпанементу, на ній можна застосовувати бій, перебори, арпеджиато. Використовується в стилях латино, фламенко, джаз, авторська пісня, а також в деяких напрямах поп- і рок-музики.

Джерело: Сайт  8nota.com.ua