Вам може здатися, що ця тема вас не стосується: адже серед ваших знайомих обов’язково знайдеться хоч один з більшою чи меншою проблемою нирок, і знаючи його клопоти, ви розумієте, що ці обмеження і ці симптоми – далеко від вас. Але саме тому ця стаття адресована безпосередньо вам, людині зі здоровими нирками, аби ви змогли виявити проблему в них на найпершій її стадії, коли вона піддається цілковитому вирішенню.

Як працюють нирки

Другий аргумент на користь того, що ця тема стосується вас напряму: ви, як і всі інші люди на нашій планеті, маєте точно таку ж саму будову нирок, і виконують вони точнісінько таку саму функцію, інтенсивно пропускаючи крізь себе вашу кров зі швидкістю один літр на хвилину. Нирки відфільтровують з неї зайве: продукти розпаду, токсини, шлаки та мікроби. Далі весь цей непотріб разом із плазмою відправляється до сечового міхура, щоб бути виведеним з організму.

Але наші нирки – це не просто пасивний фільтр. Це ще й орган рециркуляції майже всіх інших рідин. За добу нирки пропускають через себе 180 літрів рідини. В їх числі – нутрієнти, білки, гормони і практично вся та вода, яку ми споживаємо за день. Таким чином нирки регулюють і кількість рідин в тілі, і тиск крові, допомагають перевести вітаміни в їх активні форми. Як прикро, що іноді ми з власної волі підкидаємо цьому потужному, але ніжному органу зайву брудну роботу…

Що викликає дисфункцію нирок

Нефрони – мікроскопічні фільтри всередині нирок – присутні в кількості приблизно півтора мільйони одиниць. Науковці з’ясували, що під час хвороби нирок ця кількість суттєво зменшується. Відтак нирки вже не можуть фільтрувати рідини нашого тіла.

Найбільш поширеною причиною захворювання нирок, зокрема і ниркової недостатності, є зависокий рівень глюкози в крові. Нирки руйнуються приблизно за такою схемою: зайвий цукор у крові атакує білкові структури, сковуючи їх собою, забираючи з них живість, перетворюючи на нееластичний, крихкий матеріал. Ця реакція має назву глікація, а матеріал –  кінцевими продуктами глікації. Нефрони більш не пропускають крізь себе рідини, білок не засвоюється організмом, а виводиться із сечею. За цим показником – кількістю білка в сечі – лікарі й визначають стан наших нирок. Оскільки в кров білок не повертається, люди з захворюваннями нирок, як правило, потерпають від набряків. Але між ураженням нирок і першим симптомом може пройти… десять років!

Перший симптом захворювання нирок

І ось, на одинадцятий рік, людина, яка й не підозрювала, що має проблеми в нирках, встає вночі, аби помочитися, і раптом усвідомлює, що це вже вдруге чи втретє за ніч, і таких ночей вже минуло декілька. Але ж раніше цього не було! Якщо людині не остаточно байдуже її здоров’я, то, звернувшись до лікаря, вона дізнається новий для себе термін – ніктурія – симптом першої стадії захворювання нирок. Отже, природній фільтр несправний, фільтрація порушена, людина втрачає безліч нутрієнтів, в їх числі – амінокислоти. Що викликало цей симптом – вже не з’ясуєш, адже минуло десять років. Та й головне питання тепер – не “чому”, а “як позбутися”.

Як позбутися ніктурії

Найперше, що слід зробити – нормалізувати рівень цукру в крові. Адже ніктурія також є і симптомом при діабеті.

Почати слід з нормалізації свого харчування: зменшити споживання не лише солодкого, а й прихованих носіїв вуглеводів – хліб і печиво, макаронні вироби, чіпси тощо. Не бійтеся споживати жирну їжу. Введіть в раціон якнайбільше зелені (латук, рукола, шпинат…) з яблучним оцтом – вони містять фітонутрієнти (магній, калій, вітамін C), що захищають ваші нирки від окислень і ускладнень, які може викликати високий рівень цукру в крові.

Вже давно з розряду дефіцитних препаратів вийшов бенфотіамін – окрема форма вітаміну B1. Це надзвичайно ефективний засіб проти інсулінових ускладнень: зменшує глікацію та окислювальний стрес, захищає клітини. Він здатен убезпечити від наступної стадії захворювання нирок, що носить назву діабетична ретинопатія (зниження якості зору) та інших проблем з нирками.

Не гірші результати показала та альфа-ліпоєва кислота, яка бореться з тими ж симптомами. Не зайвим буде озброїтися і рослинними препаратами з вмістом куркуми.

Перелічені заходи, наголошуємо, покликані не прибрати симптом – нічні походи до туалету – а здолати його корінну причину.

Вітаміни для захисту й відновлення нирок

Мова йде не лише про вітаміни, а про перелічені нутрієнти, необхідні для здоров’я ваших нирок. Головне – обирати перевіреного виробника.

В їх числі – американська компанія Now Foods, у багатому асортименті якої фігурує, зокрема, й альфа-ліпоєва кислота. Ці капсули не лише захистять нирки. Їх також призначають при занепаді сил, ослабленому імунітеті, депресії та розладах нервової системи, при порушеннях пам’яті.

Всі ці симптоми, а також запалення слизових оболонок та захворювання серцево-судинної системи – входять до переліку цілей, на які спрямований бенфотіамін з кальцієм від компанії Source Naturals.

Згадані вище магній, калій і вітамін C присутні у складі мультивітамінного комплексу Diabetic Multi-Vitamin, розробленому лабораторією Nature’s Way. Крім того сюди ввійшли вітаміни A, C, D3, E та практично всі вітаміни групи B. Групу мікроелементів крам магнію і калію склали кальцій, йод, цинк, селен, мідь, марганець і молібден. В числі решти цього пребагатого складу – інозит, таурин, альфа-ліпоєва кислота, L-Карнітин, лютеїн і бетаїн. Крім того – щедрий рослинний комплекс. Препарат рекомендують для захисту нирок та при ранніх ознаках захворювання цього надважливого органу.