Всім відомо, що найкращі продукти – це ті, що виготовлені власноруч, а найбільше користі дають ті фрукти та городина, що вродила в тому ж місці, де народився та виріс ти сам, бо ж якими б манливими та цікавими не були іноземні продукти, а своє, рідне, і смакує найкраще, і для здоров’я найкорисніше.

Тож, якщо Ви вирішили запастися корисними снеками у вигляді сушених фруктів та овочів, які дуже зручно брати на роботу, на прогулянку, до школи, а ще їх зручно та легко зберігати, і навіть можна використовувати для приготування узварів, компотів та перших і других страв, рекомендуємо познайомитися із сучасними сушарками: https://comfy.ua/ua/dryer-for-fruit/brand__mpm/, що точно порадують Вас своєю простотою роботи та відмінним результатом.

Як сушили фрукти та овочі наші бабусі та чому даний спосіб не є досконалим

Коли рясно вродили абрикоси, чи вишні, то водилося сухі, цілі та зрілі плоди без пошкоджень полузати, тобто дістати кісточку, а, якщо вишня, то з нею, та розкласти не надто густо на дерев’яну дощечку, або натягнуту на рамку сітку, зверху накрити марлею та поставити в тінь, аби фрукти поступово віддавали літньому гарячому повітрю вологу. Саме так народжувалася курага від бабусі, що потім неповторно смакувала взимку в пирогах. Спосіб ностальгічний, але через усюдисущих комах та складність зберігання такої сировини, на жаль, дуже багато сушки гнило, було з’їдено личинками комах і т.д.

Інший олдскульний спосіб – це сушити городину в духовці, для цього фрукти, чи овочі, розкладали на жаровні, та довго-довго їх висушували при мінімальному нагріві духової шафи. Звичайно, що такий спосіб лишав мінімум вітамінів, був досить витратним, а ще не давав того результату дегідратації, при якому зберігання вихідного продукту було б цілком безпечним.

Сучасний дегідратор: особливості та переваги

Сучасна сушарка, або дегідратор, що являє собою електропристрій з декількома піддонами, нагрівальним елементом та вентилятором, може використовуватися не лише для овочів та фруктів, але й для сушки таких продуктів:

  • Ягоди
  • Гриби
  • Горіхи
  • Риба
  • М’ясо
  • Лікарські рослини
  • Зелень

При цьому бувають сушарки як універсальні, так і спеціалізовані, тобто призначені лише для певних продуктів. Також розрізняють дегідратори за потужністю, тобто, чим більша густина продукту, з яким ми маємо справу, тим вищою має бути потужність пристрою.

Також, за власним досвідом, радимо звертати увагу на розміщення нагрівального елементу сушарки, адже верхнє розміщення перешкоджає потраплянню вологи на нагрівальний елемент, тому така сушарка служить набагато довше.