Сучасна побутова техніка забезпечує значний комфорт. Одним з головних пристроїв у кожному будинку та офісі вважається електричний чайник. Це компактна зручна техніка, яка нагріває воду до необхідної температури за лічені хвилини. Завдяки електрочайнику не потрібно довго чекати, якщо раптом захотілося випити чогось гарячого. Серед усіх можливостей, якими наділяються чайники електричного типу, однією з головних вважається функція автоматичного відключення. Що ж робити, якщо пристрій перестав вимикатися – розберемося далі.

Як працює система автоматичного відключення чайника  

Вода в колбі нагрівається під впливом ТЕНа. Коли рідина досягає високих температур, починає утворюватися пара. Переміщаючись спеціальним каналом до вимикача, вона нагріває біміталеву пластину, яка тисне на кнопку відключення чайника. Така система отримала назву автоматичного вимкнення. Вона відповідає за безпеку електричного приладу – людині не потрібно пам’ятати про те, що чайник було увімкнено і тим більше знаходитися біля нього.  

Інакше складається ситуація, якщо автоматичне вимкнення перестає спрацьовувати. Першим поривом може бути думка купити електрочайник замість несправного. Однак для початку варто проаналізувати ситуацію та розібратися у причинах поломки.

Причини, через які чайник може не вимикатися

Неспрацьовування автоматичного відключення не завжди свідчить про поломку техніки. Причинами такої ситуації можуть бути:

  • погано закрита кришка;
  • нерівне розташування фільтра;
  • великий зазор між кришкою та колбою (наприклад, чайник упав, та його корпус трохи деформований);
  • значне скупчення накипу.

Необхідно уважно вивчити стан чайника. Якщо проблема у нещільному приляганні кришки до колби, потрібно краще закривати прилад. При значному скупченні накипу його необхідно почистити (в ідеалі робити це регулярно). Якщо жодної з цих причин не виявлено, то найімовірніше проблема в поломці вимикача. Потрібно віднести техніку до сервісного центру. Майстер огляне пристрій і точно встановить, чи має місце поломка.

Електрочайник без автоматичного відключення: у чому небезпека

Будь-який сучасний побутовий прилад створюється так, щоб бути корисним та максимально безпечним. Електричний чайник не є винятком. Але якщо одна з його ключових функцій перестає працювати, не варто ризикувати – потрібно відремонтувати або замінити несправну техніку негайно.

Коли чайник перестає автоматично відключатися при закипанні, він зі зручного пристрою перетворюється на такий, що несе потенційну загрозу виникнення пожежі. Несправний прилад продовжуватиме кипіти, поки вода повністю не випарується. Після того, як колба спорожніє, ймовірність спалаху техніки дуже велика. Не варто забувати й про ризики, які виникають при спробі самостійно усунути несправність.