Повітря відноситься до списку незамінних компонентів палива. Неможливо уявити повноцінну та якісну роботу автомобільного двигуна без застосування паливоповітряної суміші. Обираючи автозапчастини, важливо приділити особливу увагу добору спеціального повітряного фільтра. Однак деякі водії-початківці задаються питанням: чому так важлива наявність чистого повітря?

У середньому кожен автомобіль за рік своєї експлуатації долає близько 15 тис. км. Через двигун проходять десятки тисяч м3 повітря: для спалювання 1 кг палива потрібно близько 14,7 кг повітряних мас. За відсутності спеціального повітряного фільтра в цей обсяг буде включено близько 1 кг пилу, сміття. З часом кожна частка пилу перетворюється на «наждак». Тому відзначають прискорене природне зношування деталей, які постійно труться між собою.

Характеристики якісного повітряного фільтру

На сайті https://vbavto.com.ua/ представлений великий вибір повітряних фільтрів від різних компаній-виробників. Щоб не заплутатися в такому розмаїтті, необхідно відзначити кілька важливих характеристик якісного фільтру:

  1. Гофрування – має бути частим із регулярними проміжками, гофри повинні ідеально тримати форму.
  2. Ущільнювачі та з’єднання – усі ущільнювачі мають бути еластичними, а з’єднання досить щільними. Деталі повинні бути ідеально підігнані один до одного.
  3. Фільтрувальний папір – папір досить тонкий, але при цьому відрізняється чудовими властивостями міцності. За своєю структурою матеріал паперу має бути мікропористим.
  4. Просочення – поверхня паперу оброблена відповідними засобами, завдяки яким вдасться покращити робочі властивості.

Наявність пилу негативно впливає на коректну роботу датчиків масової витрати повітря. Адже саме на підставі показань цього датчика надалі відбуватиметься розрахунок параметрів паливоповітряної суміші.

Вибір відповідного фільтру

Обирати відповідний повітряний фільтр найкраще за допомогою VIN-коду. В результаті вдасться унеможливити те, що підібрана деталь не підійде для конкретного транспортного засобу.

Другий варіант оптимального пошуку – за маркою, моделлю машини, а також за технічними параметрами встановленого двигуна. У цьому випадку відсоток несумісності трохи більший, ніж у першому варіанті, але вдасться помітно зменшити ймовірність купівлі неякісного фільтру.

Крім того, потрібно постаратися знайти код старої запчастини. Це допоможе автовласникам набагато швидше знайти оригінал.