Вулична їжа набирає все більше і більше оборотів. Дійшло вже до того, що ми беремо її додому замість повноцінного обіду чи вечері. Актуальним залишається і пряме призначення стріт-фуду, тобто можливість перекусу на ходу.

В цю концепцію ідеально вписується поєднання хлібобулочного виробу з начинкою. І, якщо озирнутись навколо, саме така комбінація зустрічається найчастіше. Варіантів дуже багато, від класичних пиріжків до новомодних спріг ролів. Проте вулична їжа це зазвичай монопродукт, тому втілювати в одному закладі всі ваші улюблені страви не варто. Для успішного старту краще сконцентруватися на кількох ідеях, які будуть доповнювати одна одну.

Що можна загорнути в лаваш?

Шаурма – це один з лідерів стріт-фуду. Дуже ситно, зручно відкушувати на ходу, готується перед відвідувачем. Для початку такого бізнесу потрібен спеціальний апарат для приготування м’яса, гриль та робоча поверхня. Також варто подбати про холодильник з напоями. Шаурма типовий приклад монопродукту. Відрізняється лише розміром. Це чудове рішення для старту власного бізнесу, однак варто остерігатися високої конкуренції. Вибір місця для цього закладу також має величезне значення. 

Біг мак уже не той?

Наступне, що спадає на думку – бургерна. Це саме той тип закладів, які складно назвати повноцінним стріт-фудом. Найчастіше відвідувачі обирають комплексне меню   та бажають насолодитися ним не поспішаючи. Проте є й ті, хто любить жувати гамбургер на ходу. Фактично це доволі складний варіант для старту, що потребує великої кількості професійного обладнання. Вам знадобиться:

  • гриль, 
  • фритюрниця, 
  • апарат для приготування хотдогів, 
  • кавомашина, 
  • апарат для газованих напоїв та інше обладнання. 

Однак великі кладення дозволяють розраховувати на чималу віддачу. А ретельно пропрацьоване меню, з авторськими рецептами, дозволить створити по справжньому популярний та успішний заклад.

Шашлик чи кебаб?

Турецька кухня також стає чим раз популярнішою. Фішкою таких закладів часто є приготування на вугіллі. Необхідне обладнання практично повністю повторює список з бургерної, але зазвичай ще включає мангал.

Аромат Грузії

Не можемо не згадати заклади, які пропонують грузинські лаваші та хачапурі з різним начинками. Для цих закладів важливим є наявність кількох потужних електродуховок. Буде плюсом і національна піч для випічки лаваша – тандир. Для подібного проекту потрібне доволі велике приміщення. Також варто знайти кухаря, який вміє готувати грузинські страви. Тоді у вашому закладі буде саме той неповторний національний колорит, який всі так полюбляють.

Здорова вулична їжа – це реально?

Перелічені вище варіанти відносяться до смачної, проте досить калорійні та ситної їжі. Тренд на здоровий спосіб життя вимагає зменшити подібні продукти в раціоні. Але швидкий ритм щоденних справ змушує їсти на ходу. Саме тому стріт-фуд рухається у напрямку здорової або, принаймні нешкідливої їжі.

Салат? Звучить здорово!

Один з безпрограшних варіантів у цьому відношенні це салат-бар. Свіжа здорова їжа, якою можна з задоволенням похрумтіти на ходу. Для такого бізнесу потрібно зовсім небагато інвентарю, а одна з найвартісніших речей це стіл-вітрина. Також варто придивитися до якісної та потужної овочерізки. Вона особливо стане в пригоді, якщо персонал торгової точки невеликий.

Не все млинцю Масляна

Заклади, які спеціалізуються на млинцях все ще викликають здивування. Хоча цей продукт знайомий всім з дитинства, місць, які б спеціалізувалися на ньому небагато. Такий бізнес не потребує великої кількості обладнання. Головні агрегати – млинниці (краще кілька, для випічки більшої кількості млинців), це порівняно недороге обладнання для стріт-фуду. Розмаїття начинок і сезонні пропозиції, можуть зробити такий бізнес доволі успішним. А використання свіжих овочів і фруктів робить млинці корисним продуктом з багатою історією.

Гофра родом з Бельгії.

Бельгійські вафлі чи гофри (через свою хвилясту форму) також доволі популярний варіант. Вони дещо схожі на млинці в плані поєднання з різноманітними начинками. Та й обладнання для їх приготування потрібно не багато. Можна зустріти вафельниці, які готують гофри найрізноманітніших форм. Саме це може стати родзинкою вашого закладу. Є навіть вафлі конуси у формі риб, які можна наповнювати різноманітними начинками, наприклад, морозивом. Діти будуть в захваті від такого смаколика.

Ми розглянули лише найпопулярніші види вуличної їжі, та потрібного для цього обладнання. Слідкуйте за оновленнями сайту, незабаром вас чекатимуть нові цікаві матеріали на цю тему.