Духова шафа є невід’ємним елементом повноцінної кухні. Духовка – це багатофункціональний агрегат, здатний поєднувати функції НВЧ печі та барбекю. Сучасні моделі оснащені механізмом автоматичного очищення та підтримують програмні алгоритми приготування страв. 

Газ або електрика?

Газові та електричні духовки можуть стати надійним помічником на кухні, втім обидва види мають певні переваги та недоліки. Перед тим, як купувати духові шафи в Харкові, варто розібратися з їх класифікацією та функціональними особливостями. 

Якщо в будинку відсутнє газопостачання, вибір є очевидним. Однак, плюсами газових духових шаф є простота в експлуатації, відсутність необхідності постійного догляду, а також можливість готувати улюблені страви під час аварійних та планових вимкнень електроенергії. Серед недоліків виділяють обмежену кількість робочих режимів, нерівномірний прогрів зон камери, відсутність програмних функцій.

Електродуховки пропонують можливість гнучкого регулювання параметрів і функцію автоматичного відключення, однак їх вартість значно вища при значних витратах електроенергії.

Духовки залежного та незалежного типу

Духова шафа залежного типу обов’язково має бути розташована під варильною поверхнею. До того ж, як правило духовка має бути сумісною з варильною панеллю і мати спільні елементи керування та джерело живлення. В той час як незалежну духовку можна встановити у зручному місці та на бажаній висоті.

Розміри та корисний об’єм

Корисний об’єм та ККД духовки в значній мірі визначається її габаритами. Зазвичай духові шафи мають однакову глибину та висоту (60 і 55 см відповідно), а за шириною виділяють три типи приладів: широкі (понад 60 см), стандартні (від 50 до 60 см) та вузькі (менше 50 см).

Ширина є ключовим параметром з точки зору корисного об’єму і планування простору на кухні. Для невеликої кухні у житловому будинку підійдуть компактні вузькі духові шафи. 

Система керування

В приладах газового типу переважно використовуються механічні елементи керування, а в електричних моделях присутня сенсорна панель для точного регулювання параметрів та налаштування програмних функцій. Від системи управління духовки найчастіше залежить її конструкція та дизайн.

Програмні режими приготування

Вибираючи духову шафу слід переконатися, що певна модель пропонує потрібний режим роботи. Для запікання та приготування широкого спектру страв варто обирати універсальні багатофункціональні духовки, в яких є спеціальні режими. Наявність додаткових функцій (наприклад, «швидке розігрівання») буде суттєвою перевагою. В сучасних моделях реалізовані наступні робочі режими:

  • Гриль плюс конвекція.
  • Верхнє та нижнє нагрівання (або окремо).
  • Пароварка.
  • Конвекція.
  • Ферментація і бродіння.

Вибір режиму залежить від конкретної страви або інгредієнтів, що використовуються для її приготування.

Як придбати духовку та заходи безпеки

Оскільки духові шафи являють собою потужне джерело тепла, при їх використанні необхідно дотримуватись заходів безпеки, а також забезпечити вентиляцію приміщення. Вибрати та замовити духову шафу можна в каталозі інтернет-магазину Алло в Харкові. Для всіх моделей наводяться фотографії, перелік технічних характеристик та детальний опис. На сайті також надаються рекомендації щодо безпечного використання приладів.