Попри те, що невблаганно наближається зима, все ж слід подбати про дозвілля малюка на вулиці в теплу пору року. Ми пропонуємо розібратися у питанні підбору дитячого самокату. Тим паче, що попрактикуватись їздити на ньому можна й вдома. Про те, на які критерії слід звертати увагу під час покупки, розкажемо нижче.

Орієнтуємось на вік

Вибирати транспортний засіб слід, виходячи з віку малюка. Дитина до 1,5–2 років та райдер у віці 7 років по-різному керують самокатом.

  • Для малюка від 1,5-2 роки слід обирати чотириколісні моделі. Такий самокат стійкіший. Подвійні колеса страхують від можливих падінь та допомагають вчитися тримати рівновагу. Для більшої зручності можна розглянути самокат в Алло, оснащений зручним сидінням і навіть батьківською ручкою на випадок, якщо дитина втомиться під час самостійної їзди.
  • Для дітей віком від 2 до 4 років потрібно вибирати триколісну модель. Якщо малюк впевнено тримається на платформі, два колеса можуть бути розташовані ззаду. Якщо є проблеми з рівновагою, краще вибрати модель з двома колесами спереду.
  • На вік 4–7 років можна брати двоколісний самокат.
  • Дитині старше 7 років підійде й трюковий, якщо є бажання вдосконалювати стиль та навички катання.

Висота керма

В ідеалі кермо має доходити до пояса малюкові. Руки, поставлені на ручки, мають формувати кут 90° з плечовою кісткою. Добре, якщо вдасться вибрати модель із керованим за висотою кермом. Тоді можна серйозно заощадити на покупці різних моделей самоката в міру того, як малюк буде зростати.

Дека

Платформа самоката має бути настільки широкою, щоб малюк міг поставити на неї дві ноги. Краще примирятися в магазині. Особливо це питання актуальне для райдерів-початківців.

Матеріал

Вибирати дитячий самокат слід і за матеріалом виготовлення. Для найменших краще купувати моделі повністю із пластику. По-перше, вони легкі, по-друге — яскраві, що є важливим фактором для юного покупця.

Для старшої дитини можна взяти комбіновану модель — пластик плюс метал. Особливо, якщо металевою буде платформа. Так вона забезпечить стійкість під навантаженнями. Трюкові самокати завжди виготовляють повністю металевими.

Колеса

Потрібно звертати увагу на матеріал виготовлення. В продажу представлені самокати з трьома видами коліс:

  • яскраві пластикові — у дитячих моделей для райдера-початківця (але вони швидко зношуються);
  • надувні — комфортні, але можуть постраждати від гострого предмета на дорозі;
  • литі поліуретанові — найміцніші та зносостійкі.

Система гальм

Тут лише два варіанти — ручне і ножне гальмо. Перше ідеально підходить для їздців-початківців. Гальмо спрацьовує від натискання на руків’я керма. Ножне гальмо передбачає роботу ногою — малюк просто натискає п’ятою на крило, зупиняючи самокат.

Разом з транспортним засобом не забудьте купити дитині захист: шолом, налокітники, наколінники. Все це можна подивитися в мережі магазинів ALLO.UA у Харкові. Захист застрахує в разі падіння.