На початку осені на українських ринках починає з’являтися свіжий корінь хрону, який є незамінною приправою для заготовок на зиму. Адже поціновувачі гострих страв не можуть навіть уявити собі українську кухню без нього.

До речі, хрін ботаніки відносять до родини капусти,  броколі,  а також гірчиці.  Сам собою зовні цей корінь не є чимось особливим,  проте після натирання на тертушці він виділяє речовину синігрин,  яка відповідає за пекучий смак та специфічний запах.  Саме за ці властивості і цінують зазвичай продукт кулінари.

Куди додають хрін

Традиційно гостра приправа з цього кореню добре відома  в Україні всім,  хто їсть холодець.  Разом з тим, за  її допомогою можна урізноманітнити велику кількість страв та інших закусок.  Готується  приправа наприкінці літа або восени –  саме в цей період рослини набувають найбільш насиченого смаку. Рецепт приготування такої закуски надзвичайно простий.  Корінь хріну потрібно натерти на дрібній тертушці,  додати за смаком сіль, цукор та інші інгредієнти,  після чого відразу подавати на стіл.  Зберігати більше восьми годин таку закуску небажано. 

Додають Хрін як до зимових консервацій, так і в страви для щоденного споживання, наприклад, в сиру аджику а також роблять з ним наступні страви:

  • помідорно-часникова закуска з хроном – компоненти перемелюються у блендері або пропускаються через м’ясорубку,  далі додаються спеції,  після чого закуску міцно закривають кришками пластмасовими або консервують металевими;
  • німецький суп з хроном –  у страві використовується традиційно картопля,  цибуля,  копчене м’ясо,  хрін,  вершкове масло та сметана;  заправляється суп зеленню та сіллю;
  • запечена риба з хроном –  ця страва має дуже вишуканий вигляд та смак,  а тому може навіть подаватися до святкового столу; з основних інгредієнтів в ній використовується філе сьомги,  буряк,  лимон,  часник,  оливкова олія та сметана.

Надзвичайно смачною стравою є також запечені ребра свинини разом з цибулею,  хроном  та улюбленими приправами.

Чим особливий хрін

У цьому корені  є багато мінералів та інших корисних нутрієнтів – кальцій,  калій,  сірка,  магній,  тощо, при цьому всі елементи містяться і в листі також.  Багатий коренеплід і на аскорбінову кислоту –  її у ньому навіть більше, аніж у цитрусових. Варто також відзначити ще один елемент –  лізоцим,  який має гарні антибактеріальні властивості.  Саме його наявністю і пояснюється антимікробна дія хрону,  який часто використовують під час простудних захворювань.

Є досить багато і різних  олій у складі цієї рослини.  Найголовніша з них –  гірчична олія,  яка надає гостроти стравам,  проте при  тривалій дії може викликати навіть опіки шкіри.  Споживання олії в невеликій кількості сприяє поновленню апетиту та активізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Проте найголовніше,  чим особливо цінний хрін –  – це його здатність боротися з вірусами та зміцнювати імунітет. 

Чим корисний хрін для чоловіків

Рослина впливає позитивним чином на весь організм чоловіка.   Для покращення потенції рекомендовано зробити  настій з хрону, до якого треба додати лимон, мед та воду. При облисінні сік кореню,  розведений на двоє з водою,  можна втирати у   корені волосся.  Оскільки хрін відноситься до сечогінних продуктів,  то страви з ним можна цілком використовувати за деяких урологічних захворювань чоловіків.

Чим корисний хрін для жінок

Наявність у складі продукту марганцю забезпечує позитивний вплив на жіноче здоров’я загалом.  Завдяки вживанню хрону,  в організмі жінки відбувається активація обмінних процесів.  Додаючи хрін в раціон вагітної,  можна збільшити кількість кальцію в організмі, а тертий корінь допомагає полегшити симптоми токсикозу.