Колоректальний рак означає наявність злоякісної пухлини в товстій кишці. Це тип онкологічного захворювання в товстій або прямій кишці. Ці два відділи кишечника утворюють заключну частину травної системи.

колоректальний рак

Пухлини товстої і прямої кишки являють собою так звані солідні (що розвинулися не з клітин кровотворної системи) пухлини: ці види раку виникають із клітин одного органу і часто спочатку ростуть в одному місці. У міру прогресування захворювання вони можуть поширюватися по всьому організму і утворювати метастази.

У більшості пацієнтів із цим діагнозом пухлини виникають із залозистих клітин слизової оболонки, що вистилає внутрішню частину кишечника. Ці види раку також називаються аденокарциномами.

Інші види раку кишечника

Аномальні зміни рідше виникають у тонкій кишці або зовнішньому анусі. Існують також пухлини, які ростуть у кишечнику, але не належать до раку товстої кишки в прямому розумінні цього слова. Вони походять не зі слизової оболонки кишечника, а з інших тканин:

  • Шлунково-кишкова стромальна пухлина являє собою саркому м’яких тканин. Вона виникає з клітин-попередників сполучної та опорної тканини і може розвиватись по всьому шлунково-кишковому тракту. 
  • MALT-лімфома – злоякісне захворювання лімфатичної тканини, яке також може виникати в стінці кишківника. 
  • Нейроендокринні пухлини шлунково-кишкового тракту розвиваються з клітин травної системи, що продукують гормони.

Походження та прогресування пухлини

Рак товстої кишки зазвичай не розвивається відразу: для розвитку часто потрібно багато років або десятиліть.

Пухлина кишківника найчастіше виникає на місці доброякісних новоутворень або запалень. Вони мають вигляд невеликих розростань слизової оболонки кишківника, які називають поліпами. Найпоширенішу з цих попередніх стадій фахівці також називають аденомою.

Деякі доброякісні зміни залишаються нешкідливими або зникають. Лише частина переростає в онкологічне захворювання протягом тривалого періоду часу. Сьогодні вченим відомо кілька послідовних типових змін у генетичному матеріалі, які лежать в основі цієї поступової трансформації.

Спочатку пухлина зазвичай обмежується слизовою оболонкою кишечника. У міру прогресування аномальні клітини можуть проростати в глибші шари кишківника і поширюватися на навколишні органи і тканини. Так, наприклад, метастази колоректального раку утворюються переважно в печінці, легенях і очеревині.

Прогноз

Згідно зі статистикою лікарні LISOD, якщо рак товстої кишки виявлено на ранній стадії, шанси на одужання високі. Деякі пацієнти з місцево-поширеною пухлиною також мають шанс на одужання. Якщо метастази утворилися у віддалених органах, прогноз гірший. Але навіть у цьому випадку не можна повністю виключити ймовірність успішного лікування.

Рак товстої кишки є одним із найпоширеніших видів онкологічних захворювань у світі. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), він посідає четверте місце серед усіх видів злоякісних утворень за частотою захворюваності в чоловіків і третє місце в жінок. Вік є значним фактором ризику для розвитку колоректального раку, тож у країнах, де населення старіє, як-от розвинені країни, захворюваність на цей тип раку може бути вищою. Загалом рак товстої кишки діагностується в людей різного віку та етносів, але найчастіше він зустрічається в осіб, старших за 50 років.

Скринінг колоректального раку відіграє важливу роль у запобіганні розвитку цього типу раку. Проведення регулярних процедур скринінгу дає змогу виявляти передракові зміни або рак на ранніх стадіях, коли лікування може бути найбільш ефективним. Пізнє виявлення раку товстої кишки може призвести до його поширення і збільшити ризик смерті. Тому рекомендується починати скринінг у певному віці та проводити його періодично відповідно до рекомендацій лікаря. Регулярне проведення скринінгу допомагає попередити розвиток колоректального раку і поліпшити прогноз для пацієнтів.