Для повноцінного розвитку дитина має отримувати всі необхідні вітаміни та мінерали. Найкращий спосіб їх забезпечувати — це вживати овочі, фрукти, зернові, молочні продукти, а також джерела білка (м’ясо, бобові, соєві продукти). Здорова та збалансована дієта підтримають роботу організму та забезпечать здоров’я малюка.

Найважливіші вітаміни для дитячого організму

Вітамін А є дуже важливим для зору та шкіри малюка. Ще він впливає на ріст, розвиток організму та підтримку імунної системи. Міститься він переважно в продуктах тваринного походження: м’ясі, молоці, яйцях. Варто додати до раціону фрукти та овочі жовтого та помаранчевого кольору. Не слід нехтувати й вживанням солодкої картоплі.

Не менш важливе значення мають і вітаміни групи В. Кожен з них має свої функції.

Наприклад, тіамін (В1) та рибофлавін (В2) вивільняють енергію з продуктів для підтримки сталої роботи м’язів та нервової системи. Знайти нутрієнти можна в м’ясі, рибі та зернових. Ніацин (В3) необхідний для підтримки нормального функціонування нервової системи, а також здоров’я шкіри. Для забезпечення організму поживною речовиною слід вживати банани, авокадо, нектарини, сочевицю, а також м’ясо і рибу.

Піридоксин (В6) сприяє вивільненню енергії з білку та бере участь у виробництві еритроцитів. Також він дуже важливий для здорового розвитку мозку. Знайти вітамін В6 можна у продуктах тваринного походження, а також вживаючи манго, авокадо, банани та курагу. Для вироблення еритроцитів та стимуляції росту і покращення пам’яті необхідний кобаламін (вітамін В12). Знайти його можна в курці, рибі, яйцях та молочних продуктах.

Для утворення колагену, сприянню боротьбі з інфекціями та засвоєнню заліза з їжі необхідний вітамін С. Крім того, він зберігає здоровими зуби, ясна та кістки, сприяє підтримці імунної системи. Велика кількість нутрієнта концентрується у цитрусових, ківі, томатах, солодкому перці, капусті та картоплі. Вітамін С для дітей від Bluebonnet Nutrition — ідеальна харчова добавка, яка забезпечить щоденну норму поживної речовини для дитячого організму.

Вітамін D сприяє засвоєнню кальцію, завдяки чому кістки стають здоровими та сильними. Крім того, він підтримує імунну систему. Наш організм може виробляти його самостійного під впливом прямих сонячних променів. Втім використання SPF-засобів перешкоджає цьому процесу. Тому важливо додати до дитячого раціону жирну рибу, вершкове масло та яєчні жовтки. Додатково можна вживати спеціальні добавки з вітаміном D.

Для зміцнення імунної системи та розвитку здорової шкіри та очей необхідний вітамін Е. Його велика концентрація міститься у різних горіхах та насінні. Варто частіше пропонувати дитині шпинат, ожину, ківі, малину та абрикоси.

Для згортання крові та запобігання надмірній кровотечі важливе значення має вітамін К. Знайти його можна в зелених листових овочах. Ще він міститься в чорниці, гранатах, ківі та авокадо.

Важливі мінерали для дитячого організму

Окрім вітамінів, дитячий організм відчуває потребу в мінералах. Серед найголовніших можна виділити:

  • кальцій — він сприяє створенню міцних кісток та зубів. Саме через це важливо додати до раціону молочні продукти, рибу, тофу, зелені листові овочі. Не слід ігнорувати вживання насіння чіа, маку, мигдалю та сочевиці;
  • залізо — цей мінерал необхідний для підтримки мозку та крові. Крім того, він допомагає переносити кисень по тілу. Його переважна більшість концентрується в м’ясних продуктах, сушених бобах, яєчних жовтках, шпинаті, родзинках та куразі;
  • цинк — мікроелемент сприяє росту, покращенню роботи імунної системи та загоєнню ран. Знайти його можна в м’ясі, морепродуктах, сої та цільнозернових злаках. Велика кількість мінералу міститься також в молоці, яйцях та насінні;
  • магній — цей мінерал має надважливе значення для розвитку дитини, оскільки він дозволяє підтримувати стабільний серцевий ритм, роботу імунної системи та міцність кісток. Важливе значення він має і для розвитку м’язів та нервів малюків. Для отримання достатньої кількості магнію важливо вживати зелені листові овочі, авокадо, банани, горіхи та морепродукти.

Добре збалансований раціон підтримує дитячий організм. Та додатково краще вживати спеціальні мультивітаміни для дітей. Вони допомагають компенсувати всі нестачі елементів та уникнути дефіциту.