Жоден ендопротез, хай навіть найсучасніший і високотехнологічний, не може служити вічно. На відміну від «природного» суглоба, здатного забезпечувати потрібну рухливість протягом 60-80 років, штучний протез має дуже обмежений термін служби. Вважається, що оптимальний експлуатаційний ресурс кульшового ендопротезу – 15 років, але зазвичай пацієнти носять імплант 20-25 років і навіть більше.

Сьогодні поговоримо про те, що впливає термін служби «штучного суглоба». Також розповімо, що робити, щоб ендопротез служив довше. Наведемо основні рекомендації, яких варто дотримуватись у післяопераційний період.

Від чого залежить термін служби ендопротезу

Щоб визначити здатність протеза тривалий час виконувати свої функції, розглянемо, з чого складається сучасний тазостегновий ендопротез:

  • штучна вертлужна чаша (встановлюється в тазову кістку);
  • вкладиш із поліетилену або кераміки;
  • головка ендопротезу з металу, кераміки чи оксиніуму;
  • ніжка ендопротезу, яка фіксується у стегновій кістці.

Найважливіше й найуразливіше місце в конструкції – її рухома частина, там, де головка протеза з’єднується з поліетиленовим або керамічним вкладишем. Саме вкладиш з голівкою піддаються постійному навантаженню, що з часом призводить до їхнього зносу та повної заміни «штучного суглоба».

Звідси перша причина зношування протезу – якість матеріалу вкладиша. На жаль, навіть у медицині трапляються підробки, і ендопротез тазового суглоба – не виняток. Звичайно, факти імплантації несертифікованих протезів спливають вкрай рідко, але негативна статистика все ж таки є.

Інші причини передчасної заміни протезу:

  • хірургічна помилка, коли протез встановлений неправильно;
  • якість імпланту та неправильно обраний матеріал (можливе відторгнення, алергічні реакції тощо);
  • вага та спосіб життя пацієнта у післяопераційний період.

На початку статті ми зазначили, що оптимальний експлуатаційний ресурс ендопротезу – 15 років. Однак якщо є один із вищеперелічених факторів, протез змінюють раніше за визначений термін, іноді значно раніше.

Як продовжити термін служби ендопротезу?

Концепція післяопераційного життя пацієнта зводиться до трьох правил:

1. Контроль за вагою тіла. Чим більша вага, тим вище навантаження на штучний суглоб.

2. Помірні фізичні навантаження. Пацієнту заборонено займатися травматичними для суглобів видами спорту. Не рекомендується займатися тенісом, бігом, катанням на лижах, їздою на велосипеді, легкою та важкою атлетикою. У пріоритеті ходьба, плавання та гімнастика.

3. Пацієнт повинен ретельніше вибирати взуття. Воно має бути м’яким та зручним. Часто після операції лікар рекомендує спеціальне ортопедичне взуття на замовлення.

Якщо дотримуватись цих принципів, є вірогідність, що ендопротез прослужить не менше 20-25 років. Медикам відомі випадки, коли протез не змінювали 40 років. Тому все залежить від пацієнта. Чим відповідальніший він ставиться до свого здоров’я і дотримується приписів лікаря, тим довше прослужить ендопротез.