Ювелірна індустрія пропонує широку палітру різноманітних жіночих ювелірних прикрас. Браслети й ланцюжки мають неабияку популярність, адже перші вдало підкреслюють тендітний зап’ясток, а інші — довгу шию. Вибрати точно знайдеться з чого: браслети жіночі зі срібла або золота, масивні жорсткі моделі, лаконічні ланцюжки з акцентним елементом. Як не прогадати з такими прикрасами й на що звернути увагу — далі в статті.

Як вибрати браслет і ланцюжок по типу застібки

Браслети на руку й ланцюжки на шию, як правило, мають схожий механізм застібання. Існує навіть маленький лайфхак, який дозволяє подовжити ланцюжок за допомогою браслета.

Надійні типи застібок

Защіпка — не лише важлива складова ювелірного виробу, але й повноцінний елемент дизайнерської концепції. До найнадійніших варіантів відносять:

  1. Карабін. Простий механізм, який доповнює класичні прикраси: ланцюжки з підвіскою різного розміру, м’який ланцюжковий браслет і т. п. З одного боку — петля з гачком, з іншого — кільце, за допомогою якого й фіксується застібка. Прикрасу з таким механізмом застібання легко фіксувати однією рукою.
  2. Шпрінгельний замок. Розрахований на тонкі ювелірні вироби. Працює за таким самим принципом як карабін. Їх виготовляють великими партіями, а тому часто трапляється брак. Зустрічається переважно в жіночих браслетах і ланцюжках на шию.
  3. Гвинтова защіпка. Такий механізм розрахований на браслети з круглими намистинами й масивні кольє. Спершу такий замок доволі надійний. Як тільки він стирається всередині, можуть виникати труднощі. Якщо ланцюжок з таким типом застібки легко одягнути, то з браслетом буває складно.
  4. Защіпка-коробка. Зустрічається, як правило, в дизайнерських прикрасах. Вважається доволі дорогою. Складається з 2-х компонентів: різьбленої планки й коробки. Витримує вагу масивних прикрас.

Ненадійні типи застібок

Перший — замок-пряжка. Також складається з 2-х елементів: так званої «драбинки» й гачка. Попри те, що така защіпка має надійний вигляд, вона легко розкривається при одному неправильному поруху руки. Тож такою застібкою, як правило, оснащують бюджетні вироби зі шкіри, пластику, текстилю й т. п.‎

Магнітний замок також вважається не зовсім надійним. Спершу магніти притягуються добре, але з часом інтенсивність може зменшуватися. Розстібається такий браслет або ланцюжок майже безшумно, тому власниця навіть не помітить, як випадково загубить прикрасу.

Замок-гачок майже не використовується в ювелірних прикрас, оскільки має найнижчий показник надійності. Його застосовували ще в древніх браслетах і ланцюжках.

Отже, защіпка — один з головних критеріїв при виборі браслетів і ланцюжків. Чим надійніша конструкція, тим довше служитиме прикраса. Зважайте: деякі застібки, наприклад, замок-коробку, важко ремонтувати. Це варто враховувати при купівлі прикрас.